Onderzoeksvormen
Op deze pagina vind je een overzicht van de verschillende onderzoeksvormen die Flanders Make aanbiedt.
Ontwikkelingsproject
Heb je een vernieuwend idee dat jouw onderneming kan versterken, maar moet je nog heel wat uitdagingen overwinnen bij de ontwikkeling van die innovatie? Moet je nog een nieuwe technologie ontwikkelen, processen of diensten doordacht verbeteren, een prototype bouwen of een pilootfase doorlopen waar nog uitdagingen in zitten?
Het ontwikkelingsproject omvat de ontwikkeling van een volledig nieuw of beduidend vernieuwend (verbeterd) product, proces, dienst of concept, en het resultaat heeft een belangrijke impact op de prestaties van je bedrijf. Die impact situeert zich op korte termijn.
Onderzoeksproject
Het accent in onderzoeksprojecten ligt op het opbouwen van nieuwe kennis. Deze vormt op termijn de basis voor nieuwe of verbeterde producten, processen of diensten. De basis van het onderzoeksproject is een innovatief idee waarvoor je echter nog nieuwe kennis nodig hebt en dus onderzoek (en eventueel ook ontwikkelingsactiviteiten) moet uitvoeren.
Op termijn moet de kennis die je opbouwt een duidelijk competitief voordeel opleveren en een positieve impact hebben op de verdere ontwikkeling van je onderneming, op vlak van tewerkstelling, investeringen en verankering in Vlaanderen.
Concreet geeft het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen subsidies voor de uitvoering van individuele projecten door één of meerdere bedrijven.
Interdisciplinair Coöperatief onderzoek (ICON)
Flanders Make ICON onderzoek is een projecttype waarin een evenwichtig samengesteld consortium van Flanders Make en minstens drie onderling onafhankelijke Vlaamse ondernemingen nieuwe kennis ontwikkelen.
Het doel is deze kennis in de praktijk toe te passen zodat deze bijdraagt tot economische en eventueel ruimere maatschappelijke toegevoegde waarde in Vlaanderen.
De typische projectduur bedraagt 2 jaren met een maximum van 3 jaren.
Strategisch basisonderzoek (SBO)
Het Flanders Make Strategisch Basis Onderzoek (SBO) betreft vernieuwend onderzoek met een hoog risico gericht op industrieel relevante onderwerpen. Dit onderzoek kan bij succes, op lange termijn, leiden tot toepassing in de bedrijven onder de vorm van een nieuwe generatie van producten, processen of diensten. De projecten worden uitgevoerd door onze corelabs met externe labs indien specifieke expertise nodig is voor het welslagen van het project.
Voor elk SBO project wordt een industriële gebruikersgroep opgezet waaraan je als bedrijf kan deelnemen om advies te geven, het onderzoek kan sturen en om kleine validatiecases te definiëren op je eigen industriële toepassingen.Zo creëer je, met je bedrijf, een verzamelplaats voor de technologie van morgen.
Innovation Boosting
Innovation Boosting is een kortlopend projecttype waarin Flanders Make in opdracht van jouw bedrijf de haalbaarheid onderzoekt van je innovatief idee.
Door op deze manier beroep te doen op de expertise en de infrastructuur van ons uitgebreide netwerk kan je als bedrijf op een heel eenvoudige en laagdrempelige manier de nodige technologische kennis verwerven.
Het instrument wordt bovendien gesteund door subsidies van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) waardoor de innovatiedrempels – in het bijzonder voor kleine ondernemingen - sterk worden verlaagd.
Europese projecten
Het Europese innovatielandschap biedt een breed scala aan mogelijkheden om deel te nemen aan Europese initiatieven. Zowel grote bedrijven als KMOs, onderzoeksinstellingen en ook overheden, steden en andere publieke instellingen worden aangemoedigd om te participeren in projecten en zodoende gebruik te maken van Europese financiering voor hun onderzoek en innovaties.
Het landschap is vrij complex en vaak is het voor individuele bedrijven moeilijk om de juiste kanalen en projectoproepen te vinden.
Flanders Make screent proactief de relevante openstaande oproepen en tracht Vlaamse bedrijven aan te sporen om samen deel te nemen.
Proeftuinen voor industrie 4.0
In een proeftuinproject tonen onderzoeksinstellingen een aantal mogelijkheden, gericht op specifieke sectoren en oplossingen. De proeftuin Industrie 4.0 is een collectief project gericht op de demonstratie van geavanceerde technieken in Industrie 4.0.
Onderzoeksinstellingen, zoals Flanders make, sensibiliseren en informeren een grote groep van bedrijven over nieuwe technieken die uit het onderzoek voortkomen. Daarbij zullen de onderzoekers oog hebben voor de industriële omstandigheden in verschillende sectoren.
Flanders Make neemt deel aan een aantal proeftuinprojecten die VLAIO heeft gelanceerd.
Technology Transfer (TETRA)
TETRA is een programma voor praktijkgericht onderzoek door hogescholen en geïntegreerde opleidingen in de universiteiten voor ondernemingen en non-profitorganisaties.
TETRA-projecten hebben tot doel om recent beschikbare kennis te vertalen in concrete, nuttige informatie zodat de doelgroep sneller en efficiënter kan innoveren. Dit kan gaan om nieuwe technologie, recent afgewerkt onderzoek of bestaande kennis uit een ander domein of andere sector.
De doelgroep voor de projectresultaten zijn Vlaamse ondernemingen en/of non-profitorganisaties. De projecten hebben minstens een economische finaliteit (te vertalen in competitiviteit, tewerkstelling en investeringen bij ondernemingen in Vlaanderen). Daarnaast kan men via het project een maatschappelijke uitdaging aanpakken.
Collectief O&O en collectieve kennisverspreiding (COOCK)
Ondernemingen worden meer en meer uitgedaagd om flexibel in te spelen op economische en maatschappelijke uitdagingen. Helaas merken we dat veel ondernemingen niet beschikken over voldoende eigen middelen of onderzoekscapaciteit. Voor hen is collectieve kennisverwerving en -transfer een belangrijk instrument voor innovatie. Het aanbieden van nieuwe technologie en kennis helpt Vlaamse ondernemingen, die zelf niet actief aan onderzoek doen, om te innoveren en onderzoeksresultaten te implementeren.
COOCK-projecten hebben tot doel om onderzoeksresultaten te valoriseren door het versnellen van de introductie van technologie en kennis bij een ruime groep van ondernemingen. Een COOCK-project beoogt minstens een positieve impact op vlak van economische activiteiten en de resultaten zijn te valoriseren in een zo ruim mogelijke groep van ondernemingen. Projecten kunnen daarnaast ook andere maatschappelijke doelstellingen nastreven of bijdragen tot de Vlaamse transitieprioriteiten.